

فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا… (روم، ٣٠)
فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا…غزوه احزاب
غزوۀ احزاب
(ذی القعده سال پنجم هجرى)
عدهای از افراد قبیله بنو نضیر که به خیبر رفته بودند، توطئه همهجانبه و بزرگی را علیه مسلمانان آغاز کردند. «سلام بن ابی الحقیق»، «حُیی بنأَخْطب»، «کنانة بن ربیع» و چند نفر دیگر از سران بنو نضیر به مکه معظمه رفتند و به قریش گفتند: اگر شما با ما در جنگ علیه مسلمانان همراهی کنید، اسلام را نابود خواهیم کرد. قریش که از قبل برای چنین امری آمادگی داشتند، با جدیت بیشتری آماده شدند.
سران یهود سپس برای جلب نظر نزد «قبیله غطفان» رفته به آنها پیشنهاد کردند که در صورت کمک و مساعدت بر ضد مسلمانان برای همیشه نصف محصول مدینه را به آنها خواهند داد، (این قبیله نیز از پیش برعلیه مسلمانان چنگ و دندان تیز میکردند، در غزوۀ «معونه»، عامر رئیس قبیله غطفان مسلمانان را تهدید به حمله کرده بود؛ از این جهت اینها نیز اعلام آمادگی کردند). «بنو اسد» همسوگند و همپیمان غطفان بودند، غطفان به آنها نامهای نوشتند که شما نیز با جنگجویان خود برای نبرد با مسلمانان حاضر شوید. قبیله بنوسلیم خویشاوندی و رابطه نزدیکی با قریش داشتند. روی این اساس، آنها نیز آماده مقابله با مسلمانان شدند. قبیله بنوسعد همپیمان یهود بودند. یهودیان آنها را نیز آماده کردند. خلاصه سپاه بزرگی از تمام قبایل عرب تشکیل و برای حمله به مسلمانان سیل آسا عازم مدینه شد. در فتح الباری تصریح شده که تعداد آنان ده هزار نفر بود. این سپاه به سه گردان مستقل تقسیم شده بود.
گردان غطفان تحت فرماندهی «عینیة بن حصن فزاری» از سرداران معروف عرب و گردان بنو اسد تحت فرماندهی «طلیحه» قرار داشت و ابوسفیان فرمانده کل قوای مهاجم بود. هنگامی که رسول گرامی ج از این توطئه قریش و یهود آگاه شدند، با اصحاب خود در مورد چگونگی دفاع از مدینه به مشورت پرداختند.
حضرت سلمان فارسی ایرانی الاصل بود و از فنون جنگی و دفاعی آگاهی داشت، پیشنهاد کرد که بیرونرفتن در میدان صاف و جنگیدن، صلاح نیست، بلکه سپاه اسلام در یکجا گرد آید و در قسمت آسیبپذیر که احتمال حملۀ دشمن میرود، خندق کنده شود تا دشمن نتواند از آن عبور کند و سربازان اسلام در پشت خندق قرار گرفته از پیشروی دشمن با تیراندازی و پرتاب سنگ جلوگیری کنند.
«خندق» معرب «کنده» فارسی است، یعنی کنده شده است. کاف به خا و ها به قاف تبدیل گردید، همچنان که «بیدق» از پیاده گرفته شده است. این پیشنهاد مورد پسند همگان واقع شد و اسباب و ابزار کندن خندق مهیا گردید. در سه قسمت مدینه نخلستانها و ساختمانها قرار داشتند که پناهگاه خوبی بودند، فقط در قسمتی که راه به جانب شام داشت، فضای بیرون شهر باز بود.
رسول اکرم ج با سه هزار نفر از مجاهدین در هشتم ماه ذی القعده سال پنجم هجری از مدینه خارج و در محل ورودی دروازه شام برای حفر خندق آماده شدند، نقشه حفر خندق را خود آنحضرت پیاده کردند و به هرده نفر حدود پنج متر از خندق محول شد، ژرفای خندق حدود دو و نیم متر تعیین شد. ظرف بیست روز با تلاش مداوم سه هزار مجاهد فداکار، کار حفر خندق به پایان رسید. همچنانکه هنگام بنای مسجد نبوی رسول اکرم ج در صف کارگران قرار داشت، در روزهای حفر خندق نیز آنحضرت دوشادوش سربازان اسلام مشغول کندن خندق بودند. سرما سخت بود؛ از مدت سه روز مجاهدین غذایی نخورده بودند. انصار و مهاجرین خاکهای خندق را بر پشت حمل کرده بیرون میریختند و از فرط محبت با صدای هماهنگ این شعر را میخواندند:
«ما کسانی هستیم که تا جان در بدن داریم، با محمد بر جهاد برای همیشه بیعت نمودهایم».
رسول اکرم ج نیز خاک بیرون میریختند و در حالی که بر شکم مبارک گرد و غبار نشسته، این سرود را میخواندند:
هنگامی که لفظ «ابینا» را میخواندند، آوزشان را بلندتر میکردند و آن را بار بار بر زبان میآوردند.
همچنین برای انصار و مهاجرین با این جملات دعا میکردند:
در طی حفر خندق با تخته سنگهای بزرگی مواجه میشدند، در این مواقع به پیامبر اکرم ج مراجعه میکردند. اتفاقاً یک روز با تخته سنگ بزرگی مواجه شدند که هرچند ضربه زدند، نتوانستند آن را خرد کنند. رسول اکرم ج در حالی که سه روز غذا نخورده و بر شکم مبارکشان سنگ بسته بودند، آمدند و با زدن ضربه سختی آن را درهم شکستند. کار خندق به پایان رسید و مسلمانان در دامنۀ کوه «سلع» که بر خندق مشرف بود، صفآرایی کردند. زنان و کودکان به قلعههای شهر برده شدند و چون از جانب «بنوقریظه» احتمال و اندیشۀ حمله وجود داشت، حضرت سلمة بناسلم با دویست نفر برای نگهبانی و حفاظت در آن سو تعیین شدند تا آنان نتوانند حمله کنند. یهود بنوقریظه تا آن موقع هنوز به صف متفقین نپیوسته بودند، ولی بنونضیر آنها را برای این امر آماده کردند.
حُیی بن أَخْطَب (پدر حضرت صفیه) که سردار بنونضیر بود شخصاً نزد کعب بن اسد، سردار بنوقریظه رفت؛ کعب از ملاقات با وی خودداری کرد.حیی اظهار داشت: من سیل عظیم سپاه عرب را گرد آوردهام. قریش و تمام عرب مانند سیل خروشانی به حرکت درآمده و هریک از آنها تشنه خون محمد است. از این جهت، این فرصت طلایی را نباید از دست داد و هرچه زودتر باید اسلام را نابود ساخت. کعب هنوز آمادۀ پیوستن به آنان نشده بود، او اظهار داشت: من همواره محمد را راستگو یافتهام. پیمانشکنی با وی برخلاف مروت و جوانمردی است؛ ولی جادوی «حیی»کارگر واقع شد و سرانجام، کعب برای پیمانشکنی و پیوستن به سپاه متفقین آماده گردید.
وقتی رسول اکرم از جریان عهدشکنی کعب بن اسد آگاه شد، به منظور اتمام حجت و تحقیقات بیشتر، حضرت سعد بن معاذ و سعد بن عباده دو سردار رشید اسلام را نزد آنها فرستادند و فرمودند: در صورتی که بنوقریظه حقیقتاً نقض عهد کرده بود، هنگام بازگشت از آنجا این مطلب را به صورت رمز و بهطور مبهم بیان کنید تا روحیه مجاهدان اسلام از این خبر ناگوار ضعیف نشود. آنان نزد بنوقریظه رفتند و نظر آنها را بهسوی معاهدهای که میان آنان و مسلمانان منعقد شده بود، معطوف داشتند و عواقب نقض آن را یادآور شدند. اما آن لجوجان و دروغگویان گفتند: ما محمد را نمیشناسیم و از چنین معاهدهای اطلاعی نداریم!.
به هرحال، با پیوستن بنوقریظه به سپاه متفقین، تعداد و توانایی متفقین بیشتر و این سپاه مجهز به سه قسمت تقسیم شد، و از سه جانب با چنان جنب و جوشی به مدینه حمله آوردند که گویا تمام مدینه به جنبش و لرزه درآمده است، قرآن مجید آن معرکۀ وحشتناک را چنین به تصویر کشیده است:
﴿إِذۡ جَآءُوكُم مِّن فَوۡقِكُمۡ وَمِنۡ أَسۡفَلَ مِنكُمۡ وَإِذۡ زَاغَتِ ٱلۡأَبۡصَٰرُ وَبَلَغَتِٱلۡقُلُوبُ ٱلۡحَنَاجِرَ وَتَظُنُّونَ بِٱللَّهِ ٱلظُّنُونَا۠ ١٠ هُنَالِكَ ٱبۡتُلِيَ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ وَزُلۡزِلُواْ زِلۡزَالٗا شَدِيدٗا ١١﴾ [الأحزاب: 10-11].
«هنگامی که دشمن از جانب بالا و از جانب پایین آمد و هنگامی که چشمها خیره شدند و دلها به حنجرهها رسیدند و شما نسبت به یاری خداوند گمانهای مشکوکی داشتید. در آنجا مسلمانان در ابتلا و آزمایش سختی قرار گرفتند و سخت تکان خوردند».
گروهی از منافقین نیز در میان ارتش اسلام حضور داشتند که در ظاهر با مسلمانان بودند، لیکن موسم سرما، کمبود آذوقه، گرسنگیهای پیاپی، بیخوابی و قرارگرفتن در مقابل هجوم یک سپاه بزرگ، همه اینها عواملی بودند که اسرار آنها را فاش کرد. آنها با بهانههای مختلف به محضر رسول اکرم ج حضور یافته و کسب اجازه میکردند و میگفتند: در خانههای ما کسی نیست، ما باید از خانههای خود خبری بگیریم و… و… لذا به ما اجازه رفتن بدهید.
﴿يَقُولُونَ إِنَّ بُيُوتَنَا عَوۡرَةٞ وَمَا هِيَ بِعَوۡرَةٍۖ إِن يُرِيدُونَ إِلَّا فِرَارٗا ١٣﴾[الأحزاب: 13].
«آنان میگویند: در خانههای ما کسی نیست در حالی که خانههایشان خالی و بیسرپرست نیست؛ آنان قصدی جز فرار از معرکه ندارند».
اما قرآن مجید اخلاص و شهامت سربازان اسلام را چنین بیان نموده است:
﴿وَلَمَّا رَءَا ٱلۡمُؤۡمِنُونَ ٱلۡأَحۡزَابَ قَالُواْ هَٰذَا مَا وَعَدَنَا ٱللَّهُ وَرَسُولُهُۥ وَصَدَقَ ٱللَّهُوَرَسُولُهُۥۚ وَمَا زَادَهُمۡ إِلَّآ إِيمَٰنٗا وَتَسۡلِيمٗا ٢٢﴾ [الأحزاب: 22].
«و هنگامی که مؤمنان سپاه قبایل مختلف را دیدند، گفتند: این است آنچه خدا و رسولش با ما وعده کردهاند و این امر ایمان و اطاعت آنان را تقویت نمود».
محاصره شهر مدینه تقریباً یک ماه با چنان شدتی ادامه داشت که گاهی تا سه روز رسول اکرم و دلیرمردان اسلام گرسنه میماندند. یک روز یاران مخلص بیتاب گشته شکمهای خود را به آنحضرت در حالی که سنگ بر آنها بسته بودند، نشان دادند. رسول اکرم نیز شکم مبارک خود را به آنان نشان داد، در حالیکه به جای یک سنگ دو سنگ بر آن بسته بود.
محاصره به قدری شدید و پرخطر بود که یک بار آنحضرت خطاب به مسلمانان فرمودند: آیا کسی هست که از دشمن خبری بیاورد؟ سه بار تکرار کردند، ولی جز صدای حضرت زبیر صدایی دیگر به گوش نرسید. در آن موقع رسول اکرم به حضرت زبیر لقب حواری دادند. محاصرهکنندگان از یک سو خندق را محاصره کرده بودند و از سوی دیگر قصد حمله به مدینه را داشتند، زیرا که اهل بیت آنحضرت و اهل و عیال اصحاب کرام در داخل قلعهها پناه گرفته بودند. محاصرهکنندگان نمیتوانستند از خندق عبور کنند؛ از این جهت از آن سوی خندق تیراندازی نموده و سنگ پرتاب میکردند.
رسول اکرم در جاهای مختلفی از خندق، دستههای متعددی تعیین فرموده بودند تا به حملات کفار پاسخ دهند و یک دسته تحت فرماندهی خود ایشان قرار داشت. زمانی که آنحضرت مشاهده کردند حلقۀ محاصره تنگتر میشود و این امر شاید باعث تضعیف روحیه انصار گردد، خواستند تا با قبیلۀ بنو غطفان صلح کنند، مشروط بر این که همهساله یک سوم از محصول مدینه را به آنان بدهند. لذا سعد بن عباده و سعد بن معاذ را که از سران انصار بودند، احضار کردند تا در این رابطه با آنان مشورت کنند. هردو عرض کردند: اگر این امر دستور خدا است ما حرفی نداریم، ولی اگر یک نظر شخصی است، به عرض میرسانیم که در دوران کفر و جاهلیت کسی جرأت نکرده از ما درخواست باج کند و حالا که به اسلام مفتخر شده و از عزت و عظمت آن برخوردار گردیدهایم، چگونه به دشمنان اسلام باج بدهیم؟!.
وقتی آنحضرت مقاومت و ارادۀ آهنین آنان را احساس کردند، اطمینان حاصل نمودند. حضرت سعد عهدنامه را گرفت، مطالب آن را محو کرد و اظهار داشت: هر کاری که از دست آنها برمیآید، انجام دهند.
سپاه کفر سرو سامان جدیدی به خود داد و هرروز به نوبت تحت فرماندهی یکی از فرماندهان معروف، مانند: ابوسفیان، خالد بن ولید، عمرو بن العاص، ضرار بن الخطاب و جبیره حملۀ عمومی آنان انجام میگرفت، ولی نمیتوانستند از خندق عبور کنند و چون عرض خندق کم بود، از آن طرف سنگ پرتاب و تیراندازی میکردند؛ پس از اینکه از این حملات نتیجهای نگرفتند، تصمیم گرفتند تا بهطور دستجمعی حمله کنند. تمام سپاه در یکجا گرد آمدند، فرماندهان و سران قبایل پیشاپیش آنها قرار گرفتند، در یک ناحیه عرض خندق کم بود، لذا آنجا را برای آغاز نقطه حمله انتخاب کردند.
نبرد دو قهرمان اسلام و کفر
عمرو بن عبدود، ضرار، جبیره و نوفل که از قهرمانان مشهور عرب بودند، اسبان خود را تاخته و از همان جایی که عرض خندق کم بود، به طرف لشکریان اسلام پریدند. قهرمانترین آنان «عمرو بن عبدود» بود که از نظر چالاکی و قدرت جنگی با یک هزار سوار برابری و همسوئی میکرد، او در جنگ بدر زخمی شده و سوگند یاد کرده بود که تا وقتی از مسلمانان انتقام نگیرد، بر موهای خود روغن سر نمالد. در این وقت سن او نود سال بود. با وجود این قبل از همه او به میدان قدم گذاشت و بر حسب عرف عرب، مبارز طلبید و اعلام نمود: کسی هست که با من مبارزه کند؟ حضرت علی س بلند شد و در پاسخ اظهار داشت: من با تو مبارزه میکنم، ولی پیامبر اسلام ججلوگیری کرده و فرمودند: این عمرو بن عبدود است! آنگاه حضرت علی نشست و دیگر صدایی در پاسخ وی بلند نشد. عمرو بن عبدود دوباره اعلام کرد و همان یک پاسخ بود که به گوش رسید. بار سوم که عمرو اعلام کرد و حضرت علی او را پاسخ داد، پیامبر اکرم فرمودند: این عمرو است! حضرت علی عرض کرد: آری، من او را میشناسم.
خلاصه آنحضرت به علی س اجازه دادند و با دست مبارک خود به او شمشیر داده عمامهای مخصوص بر سرش بسته او را به میدان فرستادند. عمرو مقولۀ معروفی داشت که گفته بود:
«هرکس از من در دنیا سه چیز را طلب کند، حتماً به یکی از آنها جواب مثبت خواهم داد».
حضرت علی از وی پرسید: آیا این مقوله واقعاً از تو است؟
او گفت: آری! آنگاه حضرت علی گفت: من از تو میخواهم که مسلمان شوی.
عمرو: این امکانپذیر نیست.
حضرت علی: جنگ را رها کن و برگرد.
عمرو: من نمیتوانم طعنۀ زنان قریش را بشنوم.
حضرت علی: برای مبارزه با من آماده باش!.
عمرو: خندید و گفت: در زیر آسمان و روی زمین امید و انتظار این را نداشتم که کسی چنین پیشنهادی بر من عرضه کند.
حضرت علی پیاده و عمرو سوار بود. عمرو غیرتش تحریک شد و در شأن خود ندید که او سوار و حریفش پیاده باشد. از اسب فرود آمد و نخست بر پاهای اسب شمشیر زد، به طوری که پاهایش قطع شدند؛ آنگاه از حضرت علی پرسید:
شما که هستید؟ ایشان خود را معرفی کردند.
عمرو گفت: من قصد جنگیدن با تو را ندارم.
حضرت علی اظهار داشت: ولی من قصد جنگیدن با تو را دارم.
عمرو در حالی که بینهایت خشمگین بود، شمشیر را از غلاف بیرون کشید و به حضرت علی حمله کرد. حضرت علی با سپر حملۀ او را دفع نمود، ولی شمشیر در سپر فرو رفت و پیشانی مبارک را مجروح ساخت. گرچه ضربه کاری نبود، اما این نشان برای همیشه بر پیشانیاش میدرخشید.
در کتاب قاموس نوشته است که به حضرت علی ذو القرنین نیز میگفتند، زیرا که بر پیشانیاش دو اثر زخم وجود داشت: یکی اثر زخم عمرو بن عبدود و دیگری اثر زخم شمشیر ابن ملجم. پس از حملۀ عمرو حضرت علی حمله کرد به طوری که شمشیر شانۀ عمرو را قطع نمود و در آن فرو رفت. همزمان با این ضربه حضرت علی با صدای بلند تکبیر گفت و اعلام فتح کرد. پس از عمرو، ضرار و جبیره حمله کردند، ولی چون با ذوالفقار علی مواجه شدند، عقبنشینی نمودند. حضرت عمر ضرار را تعقیب کرد، ضرار خواست تا با زوبین بر وی حمله کند، ولی خودداری نمود و گفت: عمر! آن احسان را به یاد آور! نوفل در حال فرار داخل خندق سقوط کرد. صحابه شروع به تیراندازی بهسوی وی کردند. او اعلام نمود: ای مسلمانان! من مرگ با شرف میخواهم، (یعنی یکی از شما بیاید و با من نبرد کند – مترجم) حضرت علی درخواست او را پذیرفت و وارد خندق شد و به درکش واصل کرد.
روز بسیار سختی در پیش روی مسلمین بود، جنگ در تمام روز ادامه داشت، کفار از هرسو تیرباران و سنگباران میکردند و برای یک لحظه هم این حملات متوقف نمیشد. این همان روزی است که در احادیث وارد شده که چهار نماز پیاپی از رسول اکرم ج و مسلمانان در آن روز قضا شد.
تیراندازی و پرتاب سنگ چنان شدید بود که امکان جابجایی نیرو ناممکن بود. قلعهای که زنان و کودکان در آن پناه گرفته بودند، نزدیک محله بنوقریظه بود، وقتی یهودیان دیدند که تمام جمعیت مسلمانان با آنحضرت ج همراه است، به قلعه حمله کردند؛ یکی از یهودیان تا درب قلعه رفت و در صدد یافتن راه ورود به قلعه شد. در این موقع حضرت صفیه (عمه رسول اکرم) او را دید. حضرت حسان شاعر معروف برای حفاظت از آنها تعیین شده بود. حضرت صفیه به وی گفت: برو و این یهودی را به قتل برسان و گرنه او به دشمنان اطلاع خواهد داد. حضرت حسان دچار عارضهای شده بود که آن عارضه چنان در وی بیم و هراس ایجاد کرده بود که از گرفتن نام جنگ به خود میلرزید. بنابراین، اظهار عذر کرد و گفت: اگر من اهل این کار بودم جایم اینجا نبود. صفیه چوب را از خیمه برداشت و بر فرق سر آن یهودی فرو کوفت و او را به قتل رساند. سپس نزد حسان رفت و گفت: حالا برو لباسها و اسلحهاش را بیار. حسان گفت: نیازی به این نیست رهایش کن! صفیه اظهار داشت: پس برو سرش را از تنش جدا کن و از بالای دیوار قلعه بیرون بینداز تا یهودیان مرعوب شوند. ولی این شهامت را نیز حضرت صفیه انجام داد، سرش را جدا کرد و از قلعه بیرون انداخت. یهود فکر کردند شاید داخل دژ افراد مسلحی گمارده شدهاند، از این جهت جرأت نکردند حمله کنند.
هراندازه محاصره به طول میانجامید، به همان اندازه همت سپاه متفقین کاهش مییافت و روحیۀ آنان ضعیف میشد، زیرا تهیه آذوقه و علوفه برای یک سپاه ده هزار نفری و چهارپایان آنها کار آسانی نبود. ناگهان امداد غیبی به سراغ مسلمانان آمد و با وجود سرمای شدید، هوا طوفانی شد و باد سختی وزیدن گرفت، به طوری که خیمهها از جا کنده و دیگها از روی آتش واژگون شدند. سراسیمگی و آشفتگی فوق العادهای دامنگر لشکریان دشمن شد. به همین جهت، قرآن مجید از این باد سخت به عنوان یک لشکر الهی تعبیر نموده است:
﴿يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱذۡكُرُواْ نِعۡمَةَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ جَآءَتۡكُمۡ جُنُودٞ فَأَرۡسَلۡنَاعَلَيۡهِمۡ رِيحٗا وَجُنُودٗا لَّمۡ تَرَوۡهَاۚ﴾ [الأحزاب: 9].
«ای مؤمنان! نعمت الله را بر خویش به یاد آورید، هنگامی که لشکریان نزد شما آمدند پس بر آنان طوفان فرستادیم و سپاهیانی که شما آنها را نمیدیدید، فرستادیم».
نعیم بن مسعود اشجعی، یکی از سران قبیله غطفان نزد قریش و یهود دارای احترام خاصی بود. او مخفیانه اسلام آورده بود، کفار از آن آگاه نبودند. وی نزد قریش و یهود رفت و بهطور جداگانه با آنها مذاکره کرد، به گونهای که هریک از دو طرف نسبت به طرف دیگر بدبین شدند. طبق روایت ابن اسحق، نعیم با هردو گروه از در ایجاد تفرقه، صحبتهایی مطرح کرد که بر اثر آن میان آنان اختلاف به وجود آمد و نسبت به یکدیگر بدبین شدند. مطرحکردن چنین سخنانی بر حسب این تعلیم رسول اکرم ج بود که: «الحرب خدعة» «جنگ فریب است». ولی ابن اسحق سند این روایت را نقل نکرده است و اگر نقل هم میکرد، وی در چنان مرتبهای نیست که صرفاً به استناد وی چنین روایتی پذیرفته شود.
علاوه بر این موارد و جریانهایی نیز وجود داشت که بدون اینکه نعیم سخنان کذب و خلافی مطرح کند، و عامل تفرقه و اختلافات میان آنان باشد، دوگانگی و تفرقه بین آنها ایجاد شده بود، در روایت ابن اسحق این هم مذکور است که نعیم به یهود چنین گفت: قریش پس از چند روز از اینجا میروند و شما در کنار مسلمانها باید زندگی کنید و در میان آنان باشید.لذا سزاوار نیست که بر علیه مسلمانان با سپاه متفقین همپیمان شوید و چارهای جز این ندارید، پس برای اینکه قریش تا آخرین لحظات از شما پشتیبانی کنند، مناسب است به آنان بگویید تا چند نفر از بزرگان خود را به عنوان گروگان و تضمین عمل خود به شما تحویل دهند تا در روز سختی، بدون اینکه کار جنگ را یکسره کنند شما را تنها رها نکرده و مدینه را ترک ننمایند، زیرا در این صورت، آنان برای رهایی گروگانهای خود مجبور خواهند بود تا آخرین رمق حیات با مسلمانان بجنگند.
این هم بدیهی است که یهود بنوقریظه نخست برای نقض پیمان حاضر نبودند و میگفتند: ما چگونه پیمان خود را با محمد نقض کنیم؟ لیکن سرانجام، حُیی بن أَخْطَب رضایت آنها را جلب کرد مشروط بر اینکه هرگاه قریش به مکه بازگردند، او خیبر را ترک کرده نزد آنها خواهد آمد. قبول تضمین مذکور برای قریش امکانپذیر نبود، از این جهت هنگامی که آن را انکار کردند، بروز اختلاف و تفرقه میان طرفین امری لازمی بود. و برای این هدف نیازی نبود که یک صحابه رسول الله سخنان کذب و خلاف واقع را مطرح سازد.
به هرحال، شدت سرما، بهطول انجامیدن محاصره، هوای طوفانی، قلت آذوقه و جداشدن یهود از قریش، تمام اینها عواملی بودند که در ناکامی و متفرقشدن سپاه کفر مؤثر واقع شدند. ابوسفیان اعلام داشت: آذوقه به پایان رسیده است، باد و طوفان هم به شدت میورزد، یهود از ما جدا شدهاند، لذا با این وضعیت، ادامۀ محاصره نتیجهای ندارد. آنگاه فرمان داد تا طبل کوچ زده شود و از آنجا کوچ کنند.
قبیله غطفان نیز کوچ کرد. بنوقریظه به قلعههای خود بازگشتند و افق مدینه پس از اینکه مدت بیست تا بیست و دو روز غبارآلود بود، صاف گشت.
﴿وَرَدَّ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ بِغَيۡظِهِمۡ لَمۡ يَنَالُواْ خَيۡرٗاۚ وَكَفَى ٱللَّهُ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ ٱلۡقِتَالَۚ﴾
[الأحزاب: 25].
«خداوند کافران را با خشم و بغض آنان برگرداند به گونهای که خیر و نفعی نیافتند و فرصت جنگ با مسلمانان را بدست نیاوردند».
در این معرکه ارتش اسلام ضررهای جانی اندکی متحمل گردید، ولی انصار با از دستدادن بازوی توانمند خویش، حضرت سعد بن معاذ، ظاهراً ضایعۀ بزرگی را متحمل شدند. حضرت سعد بن معاذ سردار بزرگ قبیلۀ اوس در این غزوه زخمی شد و نهایتاً جان به جان آفرین تسلیم کرد. داستان مجروحشدن وی بسیار جالب و غمآور است. حضرت عایشه لروایت میکند: در همان قلعهای که من پناهنده بودم مادر سعد بن معاذ نیز در آنجا بود، من از قلعه بیرون آمدم و قدم میزدم، ناگهان از پشت صدایپایی شنیدم، دیدم که سعد در حالی که نیزه به دست گرفته با جوش و با سرعت به پیش میرود و این شعر را میخواند:
اندکی توقف کن تا شخصی دیگر فرا رسید، هنگامی که مرگ فرا رسد از آن هراسی نیست.
چون مادر سعد این را شنید، فریاد برآورد: فرزندم! با سرعت برو! زیرا تأخیر کردهای. زرهی که سعید بر تن داشت به قدری کوچک بود که هردو دست او از آن بیرون بودند. حضرت عایشه به مادر سعد گفت: کاش زره سعد بزرگتر میبود! اتفاقاً «ابن العرقه» کمین کرده تیری بر دستش زد که بر اثر آن رگ بازویش قطع گردید. رسول اکرم ج پس از پایان جنگ،خیمهای برایش در صحن مسجد نبوی زد و او را در آنجا بستری کرد و از وی عیادت نمود. در این جنگ زنی به نام «رفیده» نیز شرکت داشت او با خود داروهایی آورد و زخمیها را پانسمان و درمان میکرد. این خیمه مربوط به او بود و وی مسئول پرستاری و درمان حضرت سعد تعیین شده بود. رسول اکرم ج با دست مبارک خود محل زخم را داغ دادند، ولی زخم متورم شد. دوباره داغ دادند بازهم مفید واقع نشد. و پس از نابودی بنوقریظه بر اثر همان زخم دارفانی را وداع گفت.
نابودی آخرین لانۀ فساد در مدینه
قبلاً بیان گردید که رسول اکرم در بدو ورود به مدینه با یهود پیمان بسته بود که طبق آن امنیت جان و مال یهود و آزادی در مسایل مذهبی تضمین شده بود، ولی هنگامی که قریش برای آنان نامه نوشتند و آنها را علیه مسلمانان تحریک کردند، آنان برای سرکشی و طغیان علیه مسلمانان آماده شدند. آنحضرت ج خواستند تا با آنان تجدید پیمان کنند، ولی بنونضیر قبول نکردند و نهایتاً از مدینه اخراج شدند. بنوقریظه مجدداً با آنحضرت پیمان بستند و به آنها امان داده شد. در صحیح مسلم این وقایع بهطور مختصر با این الفاظ بیان شدهاند:
«عَنِ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ يَهُودَ بَنِي النَّضِيرِ وَقُرَيْظَةَ حَارَبُوا رَسُولَ اللهِ ج فَأَجْلَى رَسُولُ اللهِ ج بَنِي النَّضِيرِ وَأَقَرَّ قُرَيْظَةَ وَمَنَّ عَلَيْهِمْ». «از عبدالله بن عمر روایت است که یهود بنینضیر و بنیقریظه با آنحضرت ج جنگیدند، آنگاه آنحضرت بنونضیر را مجبور به ترک دیار کرد و بنوقریظه را در محلشان اجازۀسکونت داد و بر آنان احسان نمود».
هنگامی که بنونضیر مجبور به ترک دیار شدند، سران بزرگ آنها حُییبن أَخْطَب، ابورافع و سلام بن ابی الحقیق به خیبر رفته در آنجا سکنی گزیدند و جزو سران خیبر قرار گرفتند. جنگ احزاب نتیجۀ فعالیتهای بنونضیر بر ضد مسلمانان بود، آنها نزد تمام قبایل عرب رفته، با چربزبانی و مکر و فریب آن قبایل را بر علیه مسلمانان تحریک کرده، همراه با قریش به مدینه حمله کردند، تا آن موقع بنوقریظه بر پیمان خود استوار بودند، ولی حُیی بن أَخْطَب آنها را نیز فریب داد و سبب شد تا پیمان خود با مسلمانان را نقض کنند و با آنها وعده کرد در صورتی که قریش دست از حمله بردارند و به مکه بروند، او خیبر را رها کرده نزد آنانها خواهد آمد. چنانکه بعداً او به این وعدۀ خود جامۀ عمل پوشاند. بنوقریظه در جنگ متفقین علناً شرکت کردند و پس از اینکه شکست خوردند، بزرگترین دشمن اسلام حُیی بن أَخْطَب را با خود آوردند. حالا کار به جایی رسیده بود که آخرین تصمیم در بارۀ آنان باید گرفته میشد.
هنگامی که رسول اکرم ج از جنگ احزاب فارغ گشته و به مدینه وارد شدند، فرمان دادند تا مجاهدین اسلحه بر زمین نگذارند و بهسوی بنوقریظه حرکت کنند.
اگر بنوقریظه از در صلح و آشتی وارد میشدند، پس از تصفیههای لازم به آنان امان داده میشد، ولی آنان از قبل، تصمیم به پیکار گرفته بودند. حضرت علی س با دستهای پیش از حرکت سپاه اسلام بهسوی دژ آنها حرکت کرد. هنگامی که به آنجا رسید، آنان علناً به پیامبر اکرم ج «نعوذ بالله» فحش و ناسزا میگفتند.
خلاصه مسلمانان آنان را محاصره کردند و این محاصره تا یک ماه به طول انجامید، سرانجام بنوقریظه پیشنهاد دادند هر تصمیمی که سعد بن معاذ در بارۀ ما بگیرد، آن را خواهیم پذیرفت. حضرت سعد بن معاذ و قبیله او «اوس» همسوگند و همپیمان بنوقریظه بودند. عربها این نوع پیمان را از روابط خویشاوندی بیشتر اهمیت میدادند، رسول اکرم پیشنهاد آنان را پذیرفت. تا وقتی که در قرآن مجید به امری فرمان خاصی نازل نمیشد، رسول اکرم از احکام تورات پیروی میکردند، چنانکه در بیشتر مسایل مانند قبلۀ نماز، رجم، قصاص و… تا زمانی که دستور خاصی نازل نشده بود، بر احکام تورات عمل مینمودند.
داوری حضرت سعد در بارۀ یهود بنی قریظه
سعد در باره آنان پیشنهاد داد تا مردان جنگندۀ آنها اعدام شوند و زنان و فرزندانشان اسیر و اموال و کالاهایشان به عنوان غنیمت گرفته شوند. این تصمیم مطابق با فرمان تورات بود. در تورات، سفر تثنیه، فصل 20 آیه 10 مذکور است:
«هنگامی که به قصد حمله آهنگ شهری کردی، نخست آنان را به صلح دعوت کن و اگر آنها صلح را پذیرفته، دروازههای شهر را برای تو بازکردند. تمام کسانی که در آنجا هستند، غلام تو خواهند بود و اگر از در صلح وارد نشدند آنان را محاصره کن و هنگامی که پروردگارت تو را بر آنها پیروز گردانید، تمام مردان جنگندۀ آنها را اعدام کن و زنان، کودکان، حیوانات و سایر اموال و داراییهای آنان برای تو غنیمت خواهند بود».
در احادیث مذکور است: وقتی سعد این رأی را در مورد آنان صادر کرد، رسول اکرم ج فرمودند: این رأی تو مطابق با داوری آسمانی است. این اشاره بهسوی همین حکم تورات بود. وقتی این داوری به یهودیان اعلام شد، از کلامی که بر زبان آنها جاری گشت نیز ثابت میشود که آنان این امر را مطابق با فرمان الهی میدانستند. زمانی که حیی بن اخطب که عامل اصلی تمام این فسادها و آتش افروز این جنگ بود، به محل اعدام آورده شد، چشمش به رسول خدا افتاد و چنین گفت:
«أَمَا وَاللهِ مَا لُـمــْتُ نَفْسِي فِي عَدَاوَتِكَ، وَلَكِنَّهُ مَنْ يَخْذُلُ اللهُ يُخْذَلْ».«سوگند به خدا! من از کینهتوزی با تو پشیمان نیستم، ولی خداوند هرکس را خوار سازد، خوار میگردد».
سپس رو به مردم کرد و گفت:
«أَيُّـهَا النَّاسُ، إنَّهُ لَا بَأْسَ بِأَمْرِ الله، كِتَابٌ وَقَدَرٌ وَمَلْحَمَةٌ كَتَبَهَا اللهُ عَلَى بَنِي إسْرَائِيلَ». «از فرمان خدا نگران مباشید، این یک فرمان الهی میباشد، و این ذلت و خواری از جانب خداوند بر بنیاسرائیل قطعی بوده است».
در بارۀ حیی بن اخطب این مطلب را نیز باید به خاطر آورد که وقتی از مدینه تبعید شد و به خیبر رفت، با رسول اکرم ج این معاهده را امضاء کرده بود که بر ضد پیامبر خدا ج کسی را نصرت و یاری نکند، او خدا را بر این پیمان شاهد و ضامن قرار داده بود، ولی عملکرد وی در غزوۀ احزاب، پایبندی او را به این معاهده به خوبی آشکار میسازد!.
در مورد این مجازات بنوقریظه، مخالفان اسلام اعتراضهای شدیدی مطرح کرده و اظهار داشتهاند که این یک رفتار بیرحمانه و ظالمانهای بوده که بر آنان اعمال شده است، ولی در این خصوص نکات ذیل قابل بررسی و تحقیق هستند:1- وقتی رسول اکرم ج به مدینه آمدند، با آنان پیمان دوستی منعقد کردند که براساس آن جان و مال آنها در امان قرار گرفت و از آزادی مذهبی نیز برخوردار شدند.2- بنوقریظه از نظر مقام و موقعیت در درجه پایینتر از بنونضیر قرار داشتند، یعنی اگر فردی از بنونضیر به دست فردی از بنوقریظه به قتل میرسید، بازماندگان قریظی مقتول، استحقاق دریافت نصف خونبها را داشتند. برخلاف این، بنوقریظه باید خونبهای کامل را به بنونضیر پرداخت میکردند. رسول اکرم ج بر بنوقریظه احسان کرده رتبه و مقام آنان را با مقام بنونضیر مساویاعلام نمودند.3- پیامبر اکرم ج هنگامی که بنونضیر را تبعید کردند، با بنوقریظه تجدید پیمان نمودند.4- با وجود این موارد، بنوقریظه نقض عهد کرده و در جنگ احزاب شرکت جستند.5- قصد حمله به ازواج مطهرات را کردند که در قلعه پناه گزیده بودند.6- حُیی بن أَخْطَب را که به جرم شرارت تبعید شده و تمام اعراب را تحریک کرده باعث حمله به مدینه شده بود، با خود آوردند و این امر مقدمهای برای شعلهورشدن آتش جنگ گردید. با وجود همه این جنایات، با بنوقریظه، غیر از این برخورد، چگونه میبایست رفتار میشد؟
این هم باید ملحوظ گردد که عربها همپیمان خود را مانند برادران حقیقی خود میدانستند، بنوقریظه همپیمان انصار بودند و بر همین اساس، افراد قبیلۀ اوس بینهایت و با پافشاری و اصرار در بارۀ آنها سفارش کردند. حضرت سعد بن معاذ سردار اوس و در واقع، مسئول اصلی معاهده بین بنیقریظه و مسلمانان بود. وی در کشمکش سختی قرار داشت، مسأله مرگ و زندگی همپیمان او مطرح بود. موضوع مهمی که در حمایت از آن، تمام خاندان اوس پافشاری میکردند، ولی سعد بن معاذ جز این داوری چه تصمیمی میتوانست برای آنان اتخاذ کند؟
سیرهنویسان تعداد کشتهشدگان بنوقریظه را بیش از ششصد نفر ذکر کردهاند، ولی در صحاح تعداد آنان چهارصد نفر ذکر شده است، در میان آنان فقط یک زن بود که به جرم قتل اعدام گردید، او از بالای دژ، سنگی بر سر یکی از مسلمانان (خلاد) پرتاب کرده او را به قتل رسانده بود. شهامت و شجاعتی که آن زن هنگام حضور به محل اعدام از خود نشان داد، شرح آن در سنن ابیداود چنین ذکر گردیده است.
برای او معلوم شده بود که نامش در فهرست اعدام شوندگان درج گردیده است. اسامی افراد بهطور مرتب اعلام میشد و آنان یکی بعد از دیگری به محل اعدام حاضر و اعدام میشدند. او همۀ این صحنهها را مشاهده میکرد و با خونسردی تمام مشغول گفتگو با حضرت عایشه بود و در حین گفتگو بهطور مداوم میخندید؛ ناگهان جلاد نام او را اعلام کرد؛ او با خونسردی از جایش بلند شد و ایستاد. حضرت عایشه از وی پرسید: کجا میروی؟ او اظهار داشت: من مرتکب جرمی شدهام، میروم تا به کیفر آن برسم! آهسته آهسته به محل اعدام آمد و گردن را در زیر شمشیر قرار داد. حضرت عایشه ل این داستان را با نهایت حیرت و بهت بیان میکرد.
واقعه دروغین «ریحانه»
بسیاری از سیرهنویسان مرقوم داشتهاند که رسول اکرم نسبت به یکی از زنان یهود قریظه به نام «ریحانه» که اسیر شده بود دستور دادند او را جدا کنند و پس از چند روز او را در حرمسرای خود درآوردند. چنانکه آن دسته از مورخان که مرقوم داشتهاند رسول اکرم از کنیزان نیز استفاده میکردند، نام دو کنیز را ذکر کردهاند: یکی ریحانه و دیگری ماریۀ قبطیه.
مورخان مسیحی این واقعه را صحیح قرار داده به صورت بسیار ناگوار و نامطلوبی آن را ارایه نمودهاند.
یکی از مورخان کینهتوز با الفاظ رکیک و طعنآمیزی مرقوم داشته: «بانی اسلام منظرۀ به خون غلتیدن هفتصد نفر را تماشا کرد، آنگاه به خانه آمد و برای تفریح و شادی خاطر خود…»
ولی حقیقت این است که این داستان کذب محض است، تمام روایاتیکه دال بر ورود ریحانه به حرمسرای آنحضرت هستند، از واقدی و ابن اسحق اخذ شدهاند. ولی واقدی تصریح کرده است که قبل از این واقعه آنحضرت ج با وی ازدواج کرده بود. روایتی که ابن سعد از واقدی نقل کرده است در آن خود ریحانه چنین میگوید: «فاعتقني وتزّوج بي» «پس آنحضرت مرا آزاد ساخت و با من ازدواج کرد». حافظ ابن حجر در اصابه روایتی را از تاریخ مدینه نوشتۀ محمد بن الحسن، با این الفاظ نقل کرده است.
«وكانت ريحانة القرضية زوج النبي ج تسكنه». «و ریحانه قرظیه همسر آنحضرت بود که در این خانه زندگی میکرد».
کتاب طبقات الصحابه اثر حافظ ابن منده مأخذ و مرجع تمام محدثین،در آن چنین نقل شده:
«واستسرى ريحانة من بني قريظة ثم اعتقها فلحقت بأهلها واحتجبت وهي عند أهلها». «ریحانه اسیر شد و سپس آزاد گردید. آنگاه او به خانوادۀ خود بازگشت و در همانجا پردهنشین شد».
ابن حجر پس از نقل این عبارت مرقوم میدارد: «وهذه فائدة جليلة أغفلها ابن الأثير». از عبارت حافظ بن منده به صراحت معلوم میشود که رسول اکرم ج او را آزاد کرده و او به خانوادۀ خود بازگشت و مانند زنان آزاده محجّبه شد. از نظر ما آنچه محقق و ثابت است همین است، و اگر پذیرفته شود که او به حرمسرای نبوی وارد شده، بازهم قطعاً جزو منکوحات بوده نه جزو کنیزان.
ازدواج آنحضرت ج با زینب
در همین سال رسول اکرم با حضرت زینب ازدواج کردند. ازدواج یک مسأله معمولی و عادی است و محل بحث آن تحت عنوان: «ازواج مطهرات»است. ولی در این واقعه مسایلی وجود دارد که آن را معاندین اسلام، یک امر بزرگ و قابل بحث و بررسی ویژهای قرار دادهاند. مورخان مسیحی این جریان را با آب و تاب فوق العادهای مرقوم داشته و به منظور انتقاد از آنحضرت و کسرشأن ایشان «نعوذ بالله» بزرگترین دستاویز برای خود قرار دادهاند. ما این جریان را بهطور مفصل بیان میکنیم تا در پرتو آن به خوبی روشن شود که آنچه دشمنان اسلام از آن سوء استفاده کرده و شخصیت مقدس رسول اکرم ج را زیر سؤال بردهاند، منبع و مأخذ اصلی آنها چه بوده است؟
رسول اکرم ج زید را که غلام آزادشدۀ وی بود، پسر خواندۀ خود قرار داده بود. هنگامی که به سن بلوغ رسید، آنحضرت خواستند تا زینب دختر عمۀ خویش را به عقد نکاح او درآورند، (مادر زینب، امیمه دختر عبدالمطلب بود) ولی چون زید از غلامان آزاد شده بود، زینب برای ازدواج با وی اظهار آمادگی نمیکرد.
«وكان رسول الله أراد أن يزوجها زيد بن حارثة مولاه فكرهت ذلك». «و رسول اکرم خواست تا او را به نکاح زید بن حارثه غلام خود درآورد، پس او این امر را نپسندید».
لیکن سرانجام، به این خواست رسول اکرم ج اعلام رضایت نمود و ازدواج به وقوع پیوست. تقریباً تا یک سال در نکاح حضرت زید بود و در این مدت میان آنان رنجش خاطر وجود داشت تا اینکه زید به محضر رسول اکرم ج حاضر شد و از دست وی گلایه و شکایت کرد و خواست تا او را طلاق دهد.
«جاء زيد بن حارثة فقال: يا رسول الله! إن زينب اشتد علي لسانـها وأنا أريد أن أطلقها». «زید به محضر آنحضرت حضور یافت و عرض کرد: ای رسول خدا! زینب با من با خشونت رفتار میکند و من قصد طلاق او را دارم».
ولی آنحضرت ج همواره او را تفهیم میکرد و از طلاق بازمیداشت. در قرآن مجید مذکور است:
﴿وَإِذۡ تَقُولُ لِلَّذِيٓ أَنۡعَمَ ٱللَّهُ عَلَيۡهِ وَأَنۡعَمۡتَ عَلَيۡهِ أَمۡسِكۡ عَلَيۡكَ زَوۡجَكَ وَٱتَّقِٱللَّهَ﴾ [الأحزاب: 37].
«هنگامی که تو به کسی که خداوند بر او انعام کرده و تو نیز بر او انعام کرده بودی میگفتی: همسرت را نگهدار و از خدا بترس».
اما سرانجام، هنگامی که با یکدیگر سازگار نشدند، حضرت زید او را طلاق داد. زینب همچون خواهر آنحضرت ج به شمار میآمد، چرا که نزد ایشان تربیت شده و بر همین اساس ازدواج با زید را پذیرفته بود؛ امری که به نظر وی مخالف با شأن اجتماعی او بود. ولی منظور رسول اکرم ج از این امر برقراری مساوات اسلامی در جامعه بود تا ثابت شود در دین اسلام فرقی بیان غلام و آزاد وجود ندارد. به همین جهت، وقتی زینب مطلّقه شد، برای دلجویی و تسلی خاطر وی، رسول خدا خواستند تا با او ازدواج کنند، ولی چون طبق عرف عرب، پسرخوانده، فرزند حقیقی به شمار میآمد.لذا به لحاظ افکار عمومی، این امر غیرمناسب به نظر میرسید و روی این اساس، آنحضرت تأمل و تأنّی میکردند تا اینکه این آیه نازل گردید:
﴿وَتُخۡفِي فِي نَفۡسِكَ مَا ٱللَّهُ مُبۡدِيهِ وَتَخۡشَى ٱلنَّاسَ وَٱللَّهُ أَحَقُّ أَن تَخۡشَىٰهُۖ﴾[الأحزاب: 37].
«و تو در دلت پنهان داشتی آنچه را خداوند آشکار ساخت و تو از مردم بیم داشتی و خداوند شایستهتر است که از او بیم داشته باشی».
خلاصه آنحضرت با زینب ازدواج کرد و با این ازدواج یکی از رسمهای دوران جاهلیت که پسرخوانده مانند پسر حقیقی است، از بین رفت. بدگویان و منافقان شروع به طعن و تشنیع کردند، ولی در اجرای فرامین حق، نشانه و آماج طعنهها قرار گرفتن سهل و لازم است. این بود تصویر واقعی و ساده داستان.
اما آنچه معاندان اسلام در این رابطه ذکر کردهاند، سراسر دروغ و افترا است. باید بپذیریم که آنان برای آراستن مطالب خود، متأسفانه رنگ مورد نیاز را از خود مسلمانان عاریت گرفتهاند! در تاریخ طبری مذکور است که یک بار آنحضرت ج برای ملاقات با زید به خانۀ وی رفت، زید در خانه نبود، زینب مشغول پوشیدن لباس بود، آنحضرت او را مشاهده کرد و در حالی که این جمله بر زبانش جاری بود، از خانه بیرون آمد:
«سبحان الله العظيم سبحان الله مصرّف القلوب». «پاک و منزه است الله بزرگ! پاک و منزه است آن خدایی که گردانندۀ دلها است».
چون زید از این خبر آگاه شد، به محضر رسول اکرم حضور یافت و عرض کرد، چنانچه زینب مورد پسند شما واقع شده، من او را طلاق خواهم داد؟ بنده این روایت بیهوده و جعلی را با دل ناخواسته نقل نمودم (نقل کفر، کفر نباشد) همین روایت است که دستاویز و مستند مورخان مسیحی قرار گرفته، ولی برای آن بیچارگان معلوم نیست که به لحاظ اصول علم حدیث، این روایت در چه پایه و مقامی قرار دارد. مورخ تاریخ طبری این روایت را از واقدی که یکی از دروغگویان معروف است، نقل کرده است. شخصی که هدفش از بیان اینگونه روایات به دستآوردن مدارک و دستاویز برای تعیّش و بیبندوباری عباسیها بود. علاوه بر طبری، کسانی دیگر نیز اینگونه روایات بیهوده و ساختگی را نقل کردهاند، ولی محدثین آنها را قابل توجهو اعتنا ندانسته و از نقل آنها صرفنظر نمودهاند.
با وجود اینکه حافظ ابن حجر این روایت را شدیداً رد کرده است، ولی در فتح الباری (در تفسیر سوره احزاب) جایی که از این واقعه بحث کرده مینویسد:
«وردت آثار أخرى أخرجها ابن أبي حاتم والطبري ونقلها كثير من الـمفسرين لا ينبغى التشاغل بـها».«روایات دیگر بسیاری موجود اند که آنها را ابن حاتم و طبری روایت کرده و اکثر مفسران آنها را نقل نمودهاند و در این روایات نباید ذهن خود را مشغول کرد».
حافظ ابن کثیر از محدثان معروف در تفسیر خود مرقوم میدارد:
«ذكر ابن أبي حاتم وابن جرير ههنا آثاراً عن بعض السلف أحببنا أن نضرب عنها صفحا لعدم صحتها فلا نوردها وقد روى الإمام أحمد ههنا أيضاً من رواية حماد بن زيد عن ثابت عن أنسس فيه غرابة تركنا سياقه أيضاً». «ابن ابیحاتم و ابن جریر از بعضی گذشتگان روایاتی نقل کردهاند که ما از ذکر آنها صرفنظر میکنیم، به دلیل اینکه غلط و دروغ اند. امام احمد / نیز در بارۀ این واقعه از انس روایتی نقل کرده که غریب است و ما ذکر آن را نیز ترک کردیم».
حقیقت این است که منافقان در آن زمان اثر و نفوذ زیادی داشتند. تهمتی که به حضرت عایشه زده شد، مربوط به همین سال است. منافقان این خبر را چنان شایع کردند که بر زبان تک تک کودکان نیز جریان داشت تا حدی که تعدادی از مسلمانان نیز در مسأله آلوده شدند و طبق قانون شریعت به آنان حد قذف زده شد. همین روایاتاند که در بعضی از کتابها بر جای ماندهاند. لیکن محدثانی که معیار تحقیق آنان بلند است و داوران مجاز عدالت روایتاند، مانند: امام بخاری، امام مسلم و غیره، این روایت را اصلاً ذکر نکردهاند.
ساير رویدادهای پراکندۀ سال پنجم هجری:
از وقایع مهم مذهبی این سال، نزول احکام متعدد اصلاحی در بارۀ زنان است. تا آن موقع زنان مسلمان، مانند زنان دوران جاهلیت رفت و آمد داشتند و همان نوع لباس و زیورآلات میپوشیدند.
در همین سال دستور نازل شد که زنان هنگامی که از خانه بیرون روند، چادر بزرگ نقابدار بپوشند تا صورتشان نیز پوشیده شود و روسری بر سینهها بیندازند، از پشت پرده سخن گویند و هنگام سخنگفتن با ظرافت و تصنع سخن نگویند، بلکه با درشتی سخن گویند.
ازواج مطهرات حق ندارند در جلو بیگانگان ظاهر شوند.
با زن پسر خوانده در زمان جاهلیت ازدواج نادرست بود، در همین سال این رسم جاهلی از میان رفت.
کیفر زنا یکصد ضربه شلاق تعیین شد.
در زمان جاهلیت تهمتزدن به زنان عفیفه و پاکدامن یک امر معمول و متعارف بود و هیچ وسیلهای نزد آن ضعیفان برای دفاع از حرمت خود وجود نداشت. در همین سال حد قذف نازل گشت که بر مبنای آن اتهام بدون شهادت شرعی جرم قرار داده شد و در صورت عدم وجود شاهد، روش لعان مشروع گشت. یعنی زن و شوهر، هردو برای صداقت و راستگویی خود و کذب و دروغگویی طرف مقابل سوگند یاد کنند و سپس میان آنان تفریق شود.
در میان اعراب نوعی طلاق رواج داشت که به آن «ظهار» میگفتند، در همین سال این نوع طلاق غیر مؤثر قرار داده شد و برای آن کفاره تعیین گردید.
مشروعیت تیمم در همین سال نازل گردید.
طبق روایت صحیح، حکم نماز خوف نیز در همین سال نازل شد که تفصیل آن در محل مناسب ذکر خواهد گردید.
نتحدث عنه'غزوه احزاب'
اكتب أفكارك
شارك أفكارك حول هذا المقال معنا