

فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا… (روم، ٣٠)
فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا…اُم المؤمنين حفصه (رض)
اُم المؤمنين حفصه (رض)
پیغمبر خدا با مادر مؤمنان «حفصه دختر عمر فاروق» که در آن زمان بیوه زن خنیس بن حذاقه انصاری بود، ازدواج نمود.
حکمتی که رسول مهربان را وارد به ازدواج با حضرت عائشه نمود، عین همان حکمت باعث ازدواج رسول خدا با حضرت حفصه دختر امام عادل مسلمانان و جانشین رسول امین و «قهرمانی که رسول خدا بسان او را که اعمال شگفتآوری انجام دهد از میان مردم نیافت» گردید.
حضرت ابن عباس از رسول خدا روایت میکند که هنگام مسلمان شدن عمر جبرئیل امین نزد من آمد و گفت: «فرشتگان الهی همدیگر را به اسلام عمر بشارت دادند و عمر چراغ اهل جنّت است».
رسول خدا با این قهرمان بینظیر پیوند دامادی برقرار ساخت و این پیوند عالیترین پاداش برای دومین خلیفه رسول اسلام گردید.
و در این جا رسول گرامی اسلام با پیوند خویشاوندی و دامادی بین او و بین وزیر اول خود ابوبکر صدیق در مفتخرساختن وی به این ازدواج برابری ایجاد کرد. آری، ابوبکر و عمر چشم و گوش رسول خدا بودند.
امام بیهقی از رسول خدا روایت میکند که آن حضرت عرض کرد، خداوند متعال مرا از میان اهل آسمان بوسیله جبرئیل و میکائیل یاری نمود و از میان اهل زمین بوسیله ابوبکر و عمر نصرت داد و چون رسول خدا آنان را در هنگام آمدنشان دو نفری به حضور مبارک رسول الله دید، فرمود: همانا این دو نفر چشم و گوش من هستند.
و از حضرت عمر روایت است که فرمود: رسول خدا داخل مسجد گردید در حالی که ابوبکر در سمت راستش و عمر در سمت چپش نشسته بودند، فرمود: همانند این نشستن ما در روز قیامت مبعوث خواهیم شد.
با استقرار پیوند با عمر بن خطاب بود که پیوند خویشاوندی رسول معظم اسلام باکبار صحابه و بزرگان دین و جانشین خود و برگزیدگان خود، آنانی که پرچم دین را بر دوش خود حمل نموده و در راه خدا جهاد نموده و دعوت بعد از او را پیش بردند، آنانی که سیرت او را در میان مسلمانان به گونهای دنبال کردند که انگار خود آن حضرت این مردم را برای حمل رسالت بعد از خودش آماده و مهیا کرده و از مدرسه بزرگ دینی خود فارغ التحصیل نموده و با دیدگاه الهی آنان را تربیت نمود، و آنان را مقربین بارگاه خود قرار داده است.
لذا رسول خدا با عائشه دختر ابوبکر صدیق ازدواج نمود و تنها به دوستی مستحکم بین خود و بین پدرش اکتفا نکرد، بلکه بعد از او حفصه دختر عمر بن خطاب را نیز به ازدواج خود درآورد تا رابطه نزدیکی و پیوند به نهایت درجه کمال خود برسد. و براساس همین حکمت دختر عزیز خود حضرت فاطمه زهرال را به ازدواج پسر عموی خود حضرت علی (رض) درآورد و تنها به قرابت خانوادگی بین خود و حضرت علی اکتفا نکرد، بلکه این نزدیکی فامیلی را با این وصلت هرچه بیشتر قدرت بخشید و مستحکم کرد.
و دو دختر خود رقیه و أمکلثوم را، یکی بعد از فوت دیگری به ازدواج خلیفه سوم حضرت عثمان بن عفان درآورد.
اگر پیغمبر خدا دختر سومی میداشت آن را نیز به ازدواج حضرت عثمان درمیآورد، فقط بخاطر منزلت عظیم او در دین اسلام و جانفشانی بزرگی که در راه این آیین عظیم نمود، و نهایت این که بخاطر جاگیری محبت و دوستی حضرت عثمان در قلب مبارک رسول خدا بود.
و برای هرکدام از این وصلتها فلسفه خاصی است، هرکه بطور مفصل و روشن بر اوضاع و احوال همه ازدواجها آگاهی پیدا کند به آن هدف بزرگی که رسول خدا ج از ازدواجهای کریمانه نشانه رفته است، دست خواهد یافت.
اما حالات پیوند حضرت حفصه دختر عمر بن خطابل اینگونه است که آن بانوی بزرگ شوهردار بودند، همسرش از یاوران مخلص و مؤمنان و پیروان هدایت رسول خدا بودند. او فردی بود که در راه خدا جهاد کرد تا این که با تمام صبر و شکیبایی و خلوص نیت پیشتاز شد و به شهادت رسید، و در جنگ بدر که بسان جنگآوران قهرمان به کارزار میپرداخت روح پاکش به ندای پروردگارش لبیک گفت، و در آن جنگ مورد امتحان ضرب المثل قرار گرفت. تاریخ بزرگ اسلامی صفحهای از صفحات بزرگواری و قهرمانی و جوانمردی و جهاد او را به ثبت رسانده است، او کسی بود که هرگاه زخمی به او میرسید آن را پاسمان کرده و دوباره به جنگ برمیگشت. و اینگونه به کارش ادامه میداد تا این که بالاخره تیرهای دشمن جسدش را پاره پاره ساخت و سپس ناتوان گردید، و بر زمین افتاد و دعوت پروردگارش را لبیک گفته و بیوهزن مصیبتزده، شوهر از دست داده، آن بانوی مجاهد در راه خدا، او که در میدان کارزار به پرستاری مجروحین و پاسمان زخمیهایشان میپرداخت و تشنگی آنان را با آب فرو مینشاند، بجا گذاشت.
به علت درگذشت همسرش اندوه سختی او را دربر گرفت و درد و رنج زیادی بر او وارد گشت و غم و غصه بر بالین او خیمه زد. وقتی که رسول امین از حال او اطلاع پیدا کرد، بر این حال دلش سوخت. بنابراین، او را برای خود خواستگاری نمود و به ازدواج خود درآورد، به خاطر سپاسگزاری از زحمات شوهر شهیدش و به خاطر تلافی آنچه که در راه خدا به او رسیده بود، و به دلیل پاداشدادن به پدر بزرگوارش، و چه پاداش و بزرگداشتی بالاتر و وفادارتر از این پاداش است!
ازدواج رسول خدا با این زن میتواند دلیل دیگری از دلایل زهد پیامبر نسبت به دنیا و چشمپوشی از متاع آن و همه لذایذ دلربای آن باشد.
نتحدث عنه'اُم المؤمنين حفصه (رض)'
اكتب أفكارك
شارك أفكارك حول هذا المقال معنا